Bel voor advies 088 247 5610
Kooi Alarm Center 088 247 5601

In de media:

Door het oog van de camera groeien

Eerst was er dat rampzalige virus, toen de kapitaalverslindende crisis, die nu op zijn beurt de criminaliteit stuwt. Beveiliger Kooi in Drachten vaart er wel bij. Het bedrijf rekent op verdere internationale groei.

Tien jaar geleden stond Kooi Security nog op nul. Pieter Kooi, destijds een nog geen 30 jaar oude boerenzoon uit Oudega (Sm.), besloot het beveiligen van objecten op zijn eigen manier aan te pakken. Hij ontwikkelde een zogenaamde UFO (Unit For Observations), een container vol bewegingssensoren, met daarbovenop een cameramast en een luidspreker. Eventuele indringers konden zo van afstand worden gesignaleerd en desnoods streng worden toegesproken. De eerste UFO’s bouwde de ondernemer zelf, voor zo’n 30.000 euro per stuk.

Inmiddels telt zijn bedrijf 130 werknemers, die in ruim twintig Europese landen actief zijn. Zo waakt Kooi vanuit de alarmcentrale in het voormalige als een vesting gebouwde pand van De Nederlandsche Bank in Drachten over de bezittingen van zijn internationale klantenkring. In het afgelopen boekjaar rees de omzet met maar liefst 68 procent naar een dikke 20 miljoen euro. Nog is de rek er niet uit. Deze week maakte Kooi de overname van ArgosGuard bekend, een Duitse concurrent met veertien medewerkers en kantoren in Potsdam (bij Berlijn) en Wenen.
Op dezelfde dag dat Nederland op slot ging, 21 maart, sloot directeur Pieter Kooi een mondelinge overeenkomst met de Duitsers. Het boekenonderzoek en ook de notariële afhandeling moest daarna allemaal op afstand gebeuren. Dat voelde tegendraads, vertelt hij. De bedrijfsuitbreiding levert alleen al zeker 12 procent groei op, maar daar blijft het volgens hem niet bij.

Kooi rekent erop dat zijn omzet de komende jaren met nog wel zo’n 75 procent zal toenemen. ,,Dat is bizar’’, zo beseft hij . Terwijl de rest van de wereld zich schrap zet voor krimp, stippelt de directeur van Kooi doodleuk een verder groeiscenario uit. Die weelde dankt hij voor een belangrijk deel aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Bencis, die twee jaar geleden 60 procent van de aandelen overnam.

Met zo’n investeerder achter zich is het gemakkelijker voor Kooi geworden om zijn uitbreidingsplannen te financieren. De Europese markt biedt daar nog altijd volop mogelijkheden voor, stelt Pieter Kooi. Het is zelfs zo dat de pandemie hem in de kaart speelt. Nu al merken zijn opdrachtgevers dat er meer gestolen wordt op de bouwplaatsen. Arbeidskrachten die door corona op straat zijn beland, nemen al dan niet noodgedwongen hun toevlucht tot diefstal. Het resultaat? Meer opdrachten voor Kooi, zoals de bedrijfsnaam sinds kort luidt.

Het Drachtster beveiligingsbedrijf heeft vooral exploitanten van solar- en windparken in zijn orderportefeuille. De bouwwereld levert ook veel klussen op en zo’n 10 procent van de omzet wordt geleverd door afvalverwerkers. Kooi beschikt over software die in een veel vroeger stadium dan de doorsnee warmtecamera’s broei kan detecteren. Dus lang voordat de vuilnishopen beginnen te smeulen, kunnen de centralisten van Kooi al alarm slaan.

 

De directie van Kooi. Van links naar rechts financieel directeur Marco Banning, algemeen directeur Pieter Kooi en operationeel directeur Erik Kort. Foto Jillmer Postma.
De directie van Kooi. Van links naar rechts financieel directeur Marco Banning, algemeen directeur Pieter Kooi en operationeel directeur Erik Kort. Foto Jillmer Postma.

Het zenuwcentrum zit op dit moment nog uitsluitend in Drachten, maar dat gaat veranderen. Ook bij Kooi stuiten ze namelijk op taalbarrières. In het Engels een verdachte of politieman aanspreken lukt de Nederlandse beveiligers nog wel, maar als dat in het Duits of Frans moet, wordt het al een stuk lastiger.

Pieter Kooi wil dan ook alarmcentrales in Duitsland en Frankrijk opzetten, elk met zo’n 20 tot 25 medewerkers. ,,Yn Drachten ha wy in soad wurk foar ICT’ers, sintralisten en produksjemeiwurkers’’, zegt de directeur. ,,Der komme in protte meiwurkers út Ljouwert.’’ Hij streeft naar een personeelsbestand met 250 man.

Nederland telt tegenwoordig iets meer dan vijftig particuliere beveiligingsbedrijven. Die houden met elkaar ruim 28.000 mensen aan het werk en boekten vorig jaar een gezamenlijke omzet van 1,5 miljard euro. De werkgelegenheid en de verdiensten groeien nog altijd, maar als je de werkgevers vraagt waar ze op rekenen, dan komen ze met een voorzichtige 3 procent. Dat klinkt toch aanzienlijk behoedzamer dan de vette groeicijfers waarmee Pieter Kooi schermt. Waar het verschil in zit? De Drachtster onderneming heeft zijn bedrijfsvoering totaal anders ingericht dan het gros van zijn collega’s. Kooi heeft geen beveiligers in dienst, die bij nacht en ontij langs de bouwplaatsen surveilleren. De inzet van camera’s en kunstmatige intelligentie maken hem een stuk goedkoper dan zijn concurrenten.

De rest van de sector lijkt ook langzaam wakker te worden. Uit de jaarlijkse scan van brancheorganisatie Nederlandse Beveiligingsbranche blijkt dat het wagenpark heel langzaam inklinkt. Tien jaar geleden reden er nog 1150 beveiligingsauto’s in Nederland rond, vorig jaar waren dat er nog 810. Ieder jaar danken de bewakingsbedrijven weer een paar auto’s af.
Toen Pieter Kooi tien jaar geleden zijn bedrijf vanuit een oude bedrijfsloods in de Drachtster haven opstartte, zat de hele beveiligingsbranche in een dip. Dat camerawerk was er natuurlijk al wel, maar nog nauwelijks in mobiele varianten. Kooi vond daar iets op met zijn UFO’s. Nou is het niet weer zo dat hij als enige het ei van Columbus uitvond.

Vrijwel gelijktijdig startte de Visser Groep in Assen met BouWatch, dat een vergelijkbaar concept in de markt zette. Ook de Drentse cameramasten verrezen bij duizenden door heel Europa en ook hier was het een investeerder die het bedrijf uiteindelijk vleugels gaf. Nadat BouWatch (250 werknemers) werd opgekocht door Nordian verdubbelde de omzet als snel naar 25 miljoen euro.

,,Do silst sjen dat de fysike bewaking aanst allinnich noch yn de grutte stêden bart’’, voorspelt Kooi. ,,Dy minsken wurde ek better oplieden, bygelyks tsjin terrorisme.’’ De ondernemer ziet ook kans zijn winst op te schroeven, al wil hij dat liever niet kwantificeren. Hoe zich dat dan verhoudt met zijn opdrachtgevers, zoals het noodlijdende BAM? In de bouw zijn de marges mager, beaamt Kooi. ,,Mar it is foar in boubedriuw noch altyd 2 prosint goedkeaper om ús yn te hieren as in gewoan befeiligingsbedriuw.’’

Zaterdag 4 juli 2020 www.lc.nl 

Wij werken met trots voor deze bedrijven
Solarcentury
Oosterhofholman
Logo Boskalis
Verkley
Logo Ahak
Akor
Vestas
Logo Vissersmit
Logo Denys
Logo Vanvulpen
Bam
Heijmans
Nordex
Siemens Gamesa
Enercon