Bel ons 088 247 5610
Kooi Alarm Center 088 247 5601
Offerte aanvragen
Bart Ledegang -
16 november 2022

Geregeld moet project engineer Jurjen Smit halsbrekende toeren uithalen om de RED broeidetectie camera’s bij afvalverwerkers en recyclebedrijven te installeren. Maar na drie jaar draait hij er z’n hand echter niet meer voor om. Jurjen koestert bovendien de vrijheid in z’n werk. Een beetje een cowboy bestaan. “Ik ben eigenlijk gewoon een bedrijfje in het bedrijf.”

Bij het ochtendgloren komt Omrin Ecopark De Wierde in Heerenveen langzaam tot leven. Vrachtwagens rijden af en aan. In een overdekte opslagloods heeft Jurjen zojuist zijn servicebus geparkeerd. “In deze hal worden compartimenten 3 en 4 volgestort met afval waar vaak al broei in zit. Omrin wil dat graag goed in de gaten houden,” vertelt Jurjen. “We staan nu midden in de hal tussen de vuilbulten en hier moet de camera midden aan het plafond.” En uitdaging op hoogte waarvoor een hoogwerker wordt ingeschakeld. Maar dat is nog lang niet de grootste uitdaging. “Het spannendst is niet om de RED aan het plafond te krijgen maar om de kabel langs de spanten naar de kast aan de muur te begeleiden.” Voor deze klus heeft hij dan ook collega Sivard meegenomen.

Drie RED-systemen

Het werk van Jurjen begint nadat een klant zich bij Kooi heeft gemeld voor één van de broeidetectiesystemen. Jurjen: “Ik ga dan kijken waar de camera dan precies moet komen. Eerst op basis van foto’s maar later soms ook nog even door een bezoekje aan de werf. Na de site visit installeer ik de camera ook zelf.” En dat doet hij nu al drie jaar met veel voldoening. Jurjen heeft bij de montage de beschikking over drie RED-systemen. “Te beginnen heb je de RED Mobile, een systeem dat vaak gebruikt wordt als test in aanloop naar een vaste camera,” legt Jurjen uit. “Dan is er de RED Concrete, een camera met een betonnen voet, die vaak meebeweegt op stortplaatsen. Het vuil wordt gestort op een berg en die wordt wijder en breder en dan kun je deze Concrete handig meeverhuizen naar de plek waar je het liefst detectie wil.” Blijft over de RED Fixed die vandaag in de Omrin-hal wordt gemonteerd en vanaf een vaste plek zijn wakend oog over het huisvuil laat glijden.   

Het werk geeft vrijheid

Als ervaren rot komt Jurjen bijna dagelijks in het heilige der heiligen van menige Nederlandse vuilstort. Soms zit de klus mee, soms ook niet. “Het is leuk als de installatie helemaal verloopt zoals je het van tevoren hebt uitgedacht,” vertelt Jurjen. “Maar er zijn ook wel tegenvallers. Bouten en moeren die je finaal moet los slijpen, onderdelen die niet passen of kabels die de klant heeft aangelegd maar die niet gelegd zijn zoals afgesproken. En ik vergeet zelf nog wel es wat,” lacht hij met gevoel voor nuance. Het werk bij Kooi geeft Jurjen ook een hoop vrijheid. “Ik kan in hoge mate mijn eigen gang gaan en mijn tijd zelf indelen. Ik ben eigenlijk een bedrijfje in een bedrijf. Dat maakt het zo mooi.”   

Op de foto: Jurjen Smit op eenzame hoogte bij de bevestiging van de camera aan het plafond van de hal. 

4 Min (2)

Brandweerauto

Al met al denkt de Project Engineer dat Kooi er bij de klanten wel positief op staat. “Regelmatig detecteren we broei en beginnende branden en dat is fijn voor de klanten. Ze kunnen actie ondernemen nog voor ze zelf de situatie hebben gesignaleerd,” concludeert  Jurjen. Maar een garantie dat door de RED-camera’s nooit brand uitbreekt op de vuilopslag is niet te geven. “Het vervelende is wel dat als bij onze klant brand uitbreekt dat ook de angst voor verspreiding van schadelijke stoffen aanwakkert. Heeft een bedrijf vaker brand dan komt ook de buurt in beweging. We hebben zelfs een klant die zo vaak brandjes heeft dat er een eigen brandweerauto is aangeschaft. Puur om te voorkomen dat de brandweer moet worden gebeld.”

Complimenten

Na een pittig dagje zwoegen tussen kroepoekverpakkingen, melkkartonnen en soepblikken is de RED Fixed in Heerenveen geïnstalleerd. Geen overbodige luxe zo blijkt, als in de loop van de middag al hier en daar rookpluimpjes uit het vuil beginnen op te stijgen. Ook de verbinding met het Kooi Alarm Center is tot stand gebracht. Missie geslaagd. Jurjen is tevreden. “Vorige week ben ik bij een klant geweest met een nieuwe hal en hele nette installaties. Dat stimuleert je dan ook extra om zo netjes mogelijk te werken. De dag erna belde de klant met de complimenten: ‘Het ligt er allemaal uitstekend in,’ zei hij. Dat is dan mooi om te horen.”

Ook een veilige opslag van uw grof vuil of huisvuil? Kijk dan op onze productpagina over de RED-broeidetectie systemen.