Bel ons 088 247 5610
Kooi Alarm Center 088 247 5601
Contact
Terugbelverzoek
1
2

Wij bellen je graag op een tijd die jou goed uitkomt en kijken graag samen naar een passende oplossing om je locatie te beveiligingen. Vul hieronder je gegevens in.

Wanneer ben je bereikbaar?
8:00-11:00
11:00-14:00
14:00-17:00
Geen voorkeur
Welke dag?
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Geen voorkeur
scroll indicator
Offerte aanvraag
1
2

Wij adviseren je graag over de mogelijkheden en maken geheel vrijblijvend een offerte voor je op. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op wanneer het jou het beste uitkomt. 

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

scroll indicator
Bart -
29 april 2022

Met de zomer in aantocht is extra waakzaamheid geboden bij afvalverwerkers. De warmte van buiten kan dan inwerken in de bulten huisvuil met broei en zelfs brand tot gevolg. Maar bij AVR in Duiven heerst serene rust. Hier houdt de RED camera de temperatuur in de vuilbulten haarscherp in de gaten. “Nu kunnen we zelfs nog vóór de broeifase in actie komen,” zegt Manager Logistiek Monica Praat.

AVR is gespecialiseerd in de verwerking van diverse soorten restafval: afvalwater, papierpulpresidu, huishoudelijk en bedrijfsafval, afvalhout en gevaarlijk restafval. Daarbij probeert het ook zoveel mogelijk energie en materialen weer terug te winnen uit dit restafval. “Huishoudelijk afval blijft continu gevaarlijk want er zitten altijd organische materialen in,” legt Monica uit. “Doordat het vocht in het afval warmer en warmer wordt, stijgt de temperatuur waardoor het gaat smeulen en branden. Broei begint daarbij altijd binnenin.” Vooral bij de 400.000 ton huisafval die AVR jaarlijks verwerkt ligt dit gevaar op de loer.

Brandwacht

Na een korte testperiode zijn nu in de vestigingen in Rotterdam, Utrecht en Duiven RED camera’s geïnstalleerd. Monica: “De chauffeurs zijn bijzonder netjes en installeren de camera’s bovendien ook zelf. Verder is de reactietijd bij Kooi lekker vlot en is er een hoge servicegraad. Het is nu zo dat de RED constant de temperatuur scant en ik kan het in de portal 24/7 meekijken.” Als stapels heet worden sjofelen de collega’s de bulten uit elkaar. Is de haard gevonden dan wordt deze geblust met brandblussers. De RED past daarmee uitstekend in het strenge veiligheidsbeleid van AVR. “Voorheen huurden we een brandwacht in die de afvalberg in de gaten hield. Het is dan de mens die moest beoordelen of de temperatuur veilig is,” legt Monica uit. “Maar een mens kan niet 24 uur per dag volledig geconcentreerd een monitor in de gaten houden. Dat is niet te doen. De RED kan dat wel.” Die torent bovendien hoog boven de afvalbulten uit en ziet daardoor dus ook meer dan een paar mensenogen op één meter vijfentachtig hoogte. Monica: “Laatst lag er een stapel afval van 40 graden warmte terwijl het vooraan de stapel 20 graden was. Steek je de temperatuurlans erin dan meet mijn collega dus die 20 graden, niet wetende dat het er verderop al broeit.”

Trend

Met de RED en de portal is Monica inmiddels een heuse ‘trendwatcher’ geworden. “Je leest de RED als het ware en signaleert de trend. Wij gebruiken hem dus in de preventieve fase.” Daarmee zijn de bluskanonnen in de hal eigenlijk overbodig. “Als we die inzetten komt er zoveel water in de hal dat al ons afval waardeloos wordt. En afval is juist heel waardevol voor ons.” Accountmanager Harry Kooistra van Kooi is blij met de ervaringen van AVR. “AVR ziet de RED dus écht als een onderdeel van het werkproces. Het is niet meer weg te denken uit hun bedrijfsvoering waarbij het allemaal draait om preventie.”  

9 Min

Tools

Geen zorgen dus meer om brand bij AVR. Wel blijft alertheid gewenst. Zoals altijd. “Ik zou niet weten waarom je de RED niet zou kiezen,” besluit Monica haar verhaal. “Het risico van brand is niet te onderschatten. Er is al twee keer een hal afgebrand dus we weten wat er kan gebeuren. De schade die je dan hebt weegt niet op tegen het plezier van de camera. Qua preventie hebben we nu veel meer tools in handen om te voorkomen dat het tot broei komt. Het geeft daarmee rust in de organisatie. De wacht is ook veel meer ontspannen. Die hoeft nu zijn rondes niet meer te doen. De RED waakt nu….”.

Meer weten over brandpreventie tegen broei- en brand in de recyclingbranche? Lees meer over onze slimme camera's voor het voorkomen van afvalbranden of neem contact op met één van onze adviseurs.