Bel ons 088 247 5610
Kooi Alarm Center 088 247 5601
Contact
Terugbelverzoek
1
2

Wij bellen je graag op een tijd die jou goed uitkomt en kijken graag samen naar een passende oplossing om je locatie te beveiligingen. Vul hieronder je gegevens in.

Wanneer ben je bereikbaar?
8:00-11:00
11:00-14:00
14:00-17:00
Geen voorkeur
Welke dag?
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Geen voorkeur
scroll indicator
Offerte aanvraag
1
2

Wij adviseren je graag over de mogelijkheden en maken geheel vrijblijvend een offerte voor je op. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op wanneer het jou het beste uitkomt. 

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

scroll indicator
Bart -
01 juli 2022

Afvalverwerkers uit Amsterdam en omgeving ontmoetten elkaar op 30 juni bij de tweede themadag ‘Brand en Broei.’ Dit jaar draait alles om ‘Detectie’ en dus was Kooi uitgenodigd om te vertellen over het belang van vroege opsporing van broei en de oplossing die de RED-systemen hiervoor bieden. “Als je brand te laat opmerkt kun je het vaak niet meer aan,” aldus Patrick Dalmulder van de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam.

De themadag is een initiatief van de Omgevingsdienst Noodzeekanaalgebied (OD NZKG) en de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam (GBA), Brandweer Amsterdam-Amstelland en de Veiligheidsregio. Vorig jaar was de eerste editie. Het aantal branden bij afvalverwerkers neemt de laatste tijd weer toe, met vaak grote gevolgen voor de leefomgeving. Om het aantal brand- en broeigevallen structureel terug te brengen, is de werkgroep Brand en Broei gestart.

Detectie

De Omgevingsdienst kent ieder jaar tussen de vijf en tien meldingen per maand in het hele Noordzeekanaalgebied. De brandweer Amsterdam rukt jaarlijks een aantal malen uit voor branden als gevolg van broei. “Maar let wel, veel kleine brandjes kunnen de afvalverwerkers zelf de baas,” verduidelijkt bevelvoerder Dalmulder. “Branden worden pas opgeschaald als het voor hen echt onhoudbaar wordt. De snelle detectie van de RED is de absolute meerwaarde. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder schade je uiteindelijk hebt. Zo kun je het beheersbaar houden. Als je brand te laat opmerkt kun je het vaak niet meer aan.”

Demonstratie

Accountmanager Harry Kooistra van Kooi was gevraagd om een presentatie te geven over de Rising Early Detection-camera die broei in een vroegtijdig stadium in opslag van huisvuil of grofvuil kan detecteren. Buiten gaf hij een demonstratie van de RED met een brandsimulatie en de directe reactie van de meldkamer op de gesignaleerde warmtebron. Dalmulder: “Het mooie van de RED is eigenlijk niet zozeer de camera an sich maar meer de 24/7 alarmcentrale die eraan is gekoppeld. De artificial intelligence (AI) filtert bijvoorbeeld alle voertuigen eruit wat al veel loze bewegingsmeldingen scheelt en ze kunnen een goede inschatting geven van de plek en de omvang van de broei. Daardoor is de informatievoorziening een stuk beter.”

 

Depotmanager Martijn Vens van metaalrecyclingbedrijf EMR was ook aanwezig op de themadag. EMR recyclet jaarlijks tien miljoen ton afvalmaterialen en zit niet te wachten op brand. “Ik ben wel enthousiast,” blikt hij terug. “Wij hebben momenteel een testsysteem van de RED staan en ik moet zeggen: de rust van de meldkamer is me een hoop waard. We hebben eerder wel eens brand gehad. Alles wat je kan doen om de te tijd te verkorten dat de brandweer komt is goud waard.” 

 

Op de foto: Aandachtige toehoorders bij de demonstratie van de RED door Harry Kooistra.

 

33

Opluchting

De aanwezigheid van de RED zorgt ook voor meer rust onder de medewerkers. Een extra paar ogen verlicht de druk flink. “Dat is ook mijn gevoel bij de collega’s,” bevestigt Vens. “Een hele opluchting.”