Bel ons 088 247 5610
Kooi Alarm Center 088 247 5601
Gratis offerte
Bart -
25 april 2022

In Beverwijk verrijst een nieuw transformatorstation. Hier worden de kabels van de windparken Hollandse Kust Noord en West Alpha op zee straks op aangesloten. Een immense operatie. De totale oppervlakte van het transformatiestation bedraagt ongeveer 13,3 hectare. “Kooi bewaakt al onze werkterreinen met een camera,” legt uitvoerder Jeffrey Visser van aannemerscombinatie NRG uit.

Het hoogspanningsstation is een belangrijk knooppunt in de energievoorziening van Nederland. “Wij maken 11 gestuurde boringen waarbij we beginnen op zee en eindigen in het station in Beverwijk. Daar leggen we dan de hoogspanningslijn aan.” De UFO’s van Kooi (Units For Observation) moeten het bedrijf behoeden voor diefstal of schade. Jeffrey: “Bij TATA Steel waar onze haspels staan en wat heel goed bewaakt moet worden, staan meerdere camerasystemen bij elkaar. Als er schade ontstaat bij deze kabels praat je over gigantische bedragen. Dieven hebben het idee dat er koper in de 15 tot 20 centimeter dikke kabels zit. Maar dat is niet zo.”

De kabels van Tennet uit zee komen nu aan land in Beverwijk.
De kabels van Tennet uit zee komen nu aan land in Beverwijk.

Bewijslast

Op het hoogtepunt van de werkzaamheden houden 31 UFO Primes een oogje in het zeil op het imposante werkterrein. Nog eens 31 Powerboxen voorzien de camera’s van stroom. De UFO’s registreren niet alleen 24/7 wie zich ongewenst op het terrein begeeft, ook met terugwerkende kracht kunnen de bewakingsbeelden nog belangrijke bewijslast aandragen, bijvoorbeeld wanneer er zich tijdens het werk iets voordoet. Met vaste afspraken over het aantal te plaatsen camera’s en de huurprijzen komt NRG niet voor onaangename verrassingen te staan zoals extra kosten als na een alarmering politie of hulpdiensten moeten worden ingeschakeld. Jeffrey: “Ik word regelmatig gebeld door Kooi, ook op prettige tijden trouwens, dat men wat ziet en of ik mee wil kijken. Dan overleggen we even. Is alleen maar goed.”

Het windpark Hollandse Kust (Noord) wordt in 2023 in gebruik genomen en Hollandse Kust (west Alpha) in 2024. De netaansluiting in Beverwijk moet dan ook klaar zijn.