Bel ons 088 247 5610
Kooi Alarm Center 088 247 5601
Gratis offerte
Bart -
22 juli 2022

Langzaam maar zeker verdwijnen de UFO’s van Kooi Camerabewaking uit het Eemshavengebied nu Windpark Oostpolder zo goed als voltooid is. De camera’s hebben voor producent Enercon vanaf 2020 een oogje in het zeil gehouden terwijl 21 turbines met een hoogte van 155 meter verrezen. Die zullen straks 50.000 huishoudens van stroom voorzien.

Tientallen UFO’s hebben de afgelopen twee jaar alles van waarde op de immense site bewaakt. ”Dan gaat het om onze materialen en het gereedschap en ook de toegang tot de site. Niemand kan ongeautoriseerd en ongezien het terrein op of af komen,” vertelt construction manager Thomas Engel van Enercon. Hij is verantwoordelijk voor het hele bouwterrein, de installatie van de windturbines en het bewaken van het tijdspad. Vertraging door diefstal van kostbare goederen komt voor hem dan ook ‘nicht im frage.’ Gelukkig is er tijdens het hele bouwproces niets ontvreemd.

Zelf-klimmend

Dat Enercon vijf projecten tegelijk uitvoerde, variërend van het bescheiden Gijzenberg met één turbine tot Waddenwind met 13 turbines, is nog niet eens zo bijzonder. Wat Windpark Oostpolder wereldwijd uniek maakt is dat het het eerste project ter wereld is waar bij de installatie van de Enercon turbines gebruik is gemaakt van een zogenaamde zelf-klimmende kraan. De firma Lagerwey bedacht een manier om windturbines van 150 meter en hoger te kunnen bouwen op gebruikelijke maar ook op wat meer uitdagende locaties. De beperkte omvang, het eenvoudige transport en de snelle opbouwtijd van de kraan leveren veel voordelen op voor de bouw van windturbines. Met de aanwezigheid van de bijzondere machine op de bouwplaats was goede plaatsing van de Units For Observation (UFO) van groot belang.

Op de foto: De UFO waakt terwijl de zelf-klimmende kraan ongestoord zijn werk doet... 

8 Min (2)

Huisvuil

Hebben de camera’s nog opvallende zaken geregistreerd? “Jazeker,” antwoord Engel. “Gelukkig geen dieven maar wel het fenomeen dat inwoners van de omliggende dorpen onze vuilcontainers gebruikten om hun eigen huisvuil in te dumpen. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Maar het is altijd een geruststellende gedachte geweest dat de toolcontainers van onze zes teams veilig zijn geweest. Je praat dan toch al gauw over minimaal 50.000 euro aan spullen zoals generatoren, voertuigen. Dus in totaal over zo’n half miljoen.” Nu het project gereed is worden ook de UFO’s van Kooi weer opgehaald om elders hun werk te doen. 

Meer weten over wat Kooi voor uw windpark in aanbouw kan betekenen? Lees meer over onze beveiligingsoplossingen voor windprojecten of vraag meteen uw gratis beveiligingscheck aan!