Kooi Alarm Center 088 247 5601
Bel ons 088 247 5610

Bel ons

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte beveiligingsoplossing? Neem gerust contact met ons op.

Kooi Alarm Center

Bel ons

Bel mij terug

Bel me terug verzoek

Bel mij terug, vul uw gegevens hieronder in en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

Uw gegevens:

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met u op.

Offerte aanvragen

Benieuwd wat Kooi Camerabewaking voor je kan betekenen? Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Geheel vrijblijvend natuurlijk.

Gratis offerte
Bart -
24 april 2023

‘Wij werken veilig of we werken niet.’ Onder dat motto werken de production en service engineers van Kooi dagelijks aan de productie, installatie en onderhoud van UFO’s en RED’s. Bedrijfsongevallen hebben zich de afgelopen jaren niet voorgedaan en dat moet natuurlijk ook zo blijven. ”Maar er kunnen nog stappen gezet worden in het snel en eenvoudig melden van bijna-ongevallen,” zegt student Nils Sjoerdsma. Dat moet gebeuren met een nieuwe online tool.

Een productiemedewerker die bijna over pallet struikelt of een collega die een achteruitrijdende heftruck bijna te laat ziet. Het zijn dit soort voorvallen die af en toe voorkomen in de werkplaatsen van Kooi in Drachten en Wolvega. Waar gehakt wordt vallen wel eens spaanders. Nils onderzocht de veiligheidscultuur bij Kooi en ontdekte: “Die kleine voorvallen worden nu nog niet altijd gemeld omdat, zo wordt gezegd, ‘het dingen zijn die nu eenmaal kunnen gebeuren.’ Maar deze incidenten ‘onder water’ moeten wel worden aangepakt zodat ze ‘boven water’ niet gebeuren.”

Veiligheidsbewust

Als student Integrale Veiligheidskunde aan de NHL Stenden doet Sjoerdsma onderzoek bij Kooi naar de melding van ongevallen die bijna gebeuren. “De medewerkers zijn erg veiligheidsbewust tijdens hun werk,” aldus Nils. Belangrijke ruggensteun hierbij zijn de 7 kernwaarden voor veilig werken die onlangs werden gelanceerd. Om er een paar te noemen: een Laatste Minuut Risico Analyse voordat met een klus wordt begonnen, elkaar aanspreken op (on)veilig gedrag en weten wat te doen bij incidenten. Deze grondhouding komt nog geregeld van pas. “Onlangs was er nog een service engineer die op een bouwplaats kwam waar vrachtverkeer voor onveilige situaties zorgde. De engineer weigerde hierop zijn werkzaamheden uit te voeren. Een standpunt wat beslist toe te juichen is.”

 

Geluid van de werkvloer

Als production engineer is Floris Nauta al ruim acht jaar aan boord. “We doen veel aan veiligheid op de werkvloer. De grootste gevaren hebben we het hoofd geboden. Hoog werk doen we niet meer met laddertjes maar op een stevig bordes. Voor de in- en uitrijdende heftruck is het wel altijd oppassen. Medewerkers van kantoor kunnen namelijk via het looppad de hal doorkruisen. En soms slingert er nog wel wat rommel waar je over kunt struikelen. Bij werkoverleggen is alles gelukkig bespreekbaar dus we lossen alles snel op.”

Nieuw Meldsysteem Voor Bijna Ongevallen Moet Werk Nóg Veiliger Maken (2)

Nul ongevallen

Nu er al meerdere jaren geen bedrijfsongeval is gebeurd, zijn de engineers er extra scherp op veiligheid want dit willen ze natuurlijk wel zo houden. Zo zijn er driemaandelijkse Toolbox-sessies waarbij alle service engineers en production engineers zaken over veilig werken bespreken. Soms schuiven er ook veiligheidsdeskundigen aan. Ook zijn er werkplek inspecties die bijdragen aan de veiligheid en wordt er flink geïnvesteerd in persoonlijke beschermingsmaatregelen. En, collega’s durven elkaar ook goed aan te spreken op onveilige situaties.

Bekijk hier de 7 kernwaarden die 'GRUTSK op veilig werken' vormen.